1. Efikasno/efikasnije mišljenje je složena „stvar” koja zavisi od mnoštva faktora, aspekata, itd, ovde samo kroki-osvrt, načelno, na jedan njegov fundament.

2. Da ne čuje Zlo, tj. Gospodari Zemlje, po vokaciji Zlotvori-Paraziti iz Bliže ProtivRazvojne Transcendencije – poduže sam na tragu takvog mišljenja, dosta toga slutim, štošta operativno već i primenjujem, ali, naravno, u datim uslovima, još smo svi podaleko od sklapanja potpunije/celovitije slike.

3. Već je načelno naznačeno da je suština efikasnog/efikasnijeg mišljenja, ili jedna od suština – u suštinama, u okretanju suštinama i centripetalnom smeru u mišljenju, što je povezano sa izdizanjem na opštije nivoe mišljenja, pri čemu, našta sam već ukazivao, ovi nivoi i sfere duha/duhovnosti/metafizike ispadaju kao sinonimi.

4. Dakle, ovde može dobro da posluži kao priručna konceptualna konstrukcija kategorizacija pojmova iz logike: opšte – posebno – pojedinačno, kao i koncept sistema, koji je povezan sa njima.

5. Uzmimo da se neka ideja ili njena suština mogu iskazati jednom kratkom rečenicom (nivo opšteg); ako krenemo da razrađujemo i šire iskazujemo/prikazujemo tu temu/suštinu, onda, u sređenom izlaganju, definišemo najpre nivo posebnog, dakle, nekoliko podtema, teza, aspekata; pa tek onda zalazimo u detalje za svaku od tih posebnih (nivo pojedinačnog) podtema, teza, aspekata.

6. Na taj način formiramo i hijerarhijski, piramidalni sistem (mini-sistem), na čijem se vrhu nalazi osnovna, polazna ideja ili suština, a na dnu – niz detalja.

7. U procesu promišljanja centripetalnost mišljenja, odnosno efikasnije mišljenje znači da se primarno držimo nivoa opšteg i posebnog, jer sa te “visine” imamo perspektivu preglednosti, što reče Njegoš: “Ko na brdu ak’ i malo stoji – više vidi no onaj pod brdom”, ili eventualno da imamo fluktuaciju između vrha i dna sistema, samo kada je to potrebno.

8. Kada se u promišljanju krećemo primarno po dnu sistema, zagnjureni/porinuti u detalje/detaljisanja – mi neminovno moramo, jer nam nema druge, da koristimo mehanizam asocijativnosti , koji nam u raznim slučajevima jeste koristan, ali ne i u fokusiranom bavljenju izabranom temom/problemom.

9. Kako to izgleda u praksi – svi odlično iskustveno znamo: krenemo sa razmišljanjem ili razgovorom o nekoj temi, pa – kuda nas put navede; i što je pritom centripetalnost mišljenja slabija, to asocijativnost više buja, do pravih asocijativnih slaloma.

piramida